צמח הקינמון – עיקרי הדברים
קליפת הגזע של עץ הקינמון הנה תבלין מתוק אשר משמשת למאכל ולמרפא כבר אלפי שנים.
השימוש הרפואי של תבלין הקינמון הוא בעיקר במניעת בעיות במערכת העיכול ובמצבים של חוסר תיאבון. כמו כן נמצאה פעילות אנטי – סוכרתית
לקינמון פעילות אנטי-מיקרוביאלית טובה נגד חיידקים ופטריות.
תבלין הקינמון הוא למעשה קליפת עץ הקינמון אשר עברה תהליך ייבוש ומופיעה בשתי צורות כקליפת עץ יבשה ומגולגלת המכונה מקל קינמון או כתבלין טחון.
בשוק קיימים שני מינים של קינמון האחד קינמון ציילוני והשני קינמון סיני.
בקינמון הסיני יש מרכיב המכונה קומרין שבצריכה קבועה עלול להיות רעיל לכבד. לכן, עדיף לצרוך את הקינמון הציילוני בו כמות הקומרין זניחה.
קינמון – תיאור ותפוצה
בסוג קינמון קיימים מינים רבים אך שניים מהם הם המינים העיקריים בשימוש.
המין הסיני הידוע בכינוי קסיה והמין הציילוני הידוע כקינמון אמיתי.
בשווקי המערב מוצאים בעיקר את הקינמון הסיני שנחשב לבעל טעם פחות מתוק מהקינמון הציילוני.
קינמון ציילוני הנו עץ קטן וירוק עד.
מקורו בדרום הודו וסרי לנקה שם גדל בטבע בגבהים שבין אפס לתשע מאות מטר.
היום הקינמון הציילוני גדל באופן תרבותי כגידול חקלאי בעיקר בסרי לנקה ובאזורי החוף של הודו אך גם בארצות כמו מדגסקר מלזיה ועוד.
קינמון זה הוא הקינמון המומלץ לצריכה אם כי לרב בשווקים יימצא הקינמון הסיני.
קינמון סיני Cinnamomum aromaticum
קינמון סיני הנו עץ ירוק עד בגודל בינוני מקורו בסין וויטנאם. היום מתורבת בדרום סין, קמבודיה, הודו,יפן, סרי לנקה וויטנאם.
עדויות לשימוש רפואי בצמח קיימות בהיסטוריה הסינית כבר משנת 2700 לפני הספירה, ובנוסף קיימים אזכורים בכתבים יוונים ולטינים.
הקינמון הסיני הגיע למזרח התיכון כבר בימים קדומים.
קינמון – היסטוריה
תבלין הקינמון הוא בין התבלינים העתיקים ביותר בשימוש גם כצמח תבלין וגם כצמח מרפא.
צמח הקינמון אוזכר כבר בתנ”ך ושימש לקטורת שהוקטרה בבית המקדש.
במצרים העתיקה שימש הקינמון לא רק לתיבול משקאות וכתרופה אלא גם כמרכיב בתהליך החניטה.
למרות שמקורו של הקינמון הוא במזרח הרחוק, עד לפני חמש מאות שנה האמינו האירופאים כי מקורו של הקינמון הוא באפריקה.
הסיבה לכך היא שסוחרים הערבים, אשר קנו את הקינמון מהאינדונזים (האינדונזים הגיעודרך הים עד חופיה הדרום מזרחיים של יבשת אפריקה), שמרו על מקור “הסחורה” בסודיות ומכרו סיפורים בנוסף לתבלינים.
במזרח הרחוק קיימות עדויות על שימוש עתיק יומין בתבלין הקינמון כאשר המקור הראשון מתוארך לשנת 2700 לפנה”ס שם אוזכר השימוש בצמח הקינמון בכתבים סינים רפואיים עתיקים.
השימוש הרב בקינמון נמשך לאורך ההיסטוריה והוא היה בין התבלינים העיקריים שנסחרו בין ארצות המזרח למערב.
קינמון – הרכב כימי
קינמון מכיל שמן אתרי שהרכיב העיקרי בו, הוא cinnamaldehyde שמהווה 60-80 אחוז מכלל השמן האתרי eugenol ורכיבים נוספים.
בנוסף מכילה קליפת הקינמון condensed tanins,catechins, proanthocyanidins ועקבות coumarin.
קינמון – שימושים רפואיים המאושרים ע”י הועדה הגרמנית לצמחי מרפא:
קליפת עץ הקינמון משמשת לריפוי מזה אלפי שנים ברפואה המזרחית והמערבית.
לשני מיני הקינמון הנפוצים שימוש רפואי דומה היות שלשניהם הרכב כימי דומה.
השימוש הרפואי המודרני מבוסס על השימוש המסורתי ועל מחקרים בעיקר כאלו שבוצעו במבחנה ובנוסף מחקרים שבדקו את תכולת הפיטוכימקלים, כלומר את מרכיבי הצמח.
קינמון לבעיות במערכת העיכול
הועדה הגרמנית לצמחי מרפא אישרה את השימוש הפנימי בקליפת הקינמון במצב של איבוד תיאבון ובבעיות שונות הקשורות למערכת העיכול כתחושת נפיחות, גאזים, התכווצויות קלות ועוד. זאת משום שתבלין הקינמון מעודד תנועה במערכת העיכול.
בנוסף, לקינמון פעילות אנטימיקרוביאלית הכוללת פעילות נוגדת חיידקים ופעילות נוגדת פטריות.
קנדידה היא דוגמא לפטרית שמרים שעלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול. לקינמון אפקט חיובי בטיפול במחלת הקנדידה.
קינמון כמשמר מזון
יעילותו האנטי-מיקרוביאלית של הקינמון כל כך גבוהה שיש שהכריזו עליו כאופציה חליפית למשמרי מזון.
בניסוי שנערך, הראו כי מזון שהכיל מספר טיפות של שמן אתרי מצמח הקינמון, מנע התפתחות של חיידק מסוים שהתפתח ללא תוספת הקינמון.
קינמון – שימושים רפואיים לא מאושרים
שימושים רפואיים נוספים לקינמון שאינם מאושרים על ידי הוועדה הגרמנית לצמחי מרפא הם:
ויסות רמת הסוכר בדם – תיבול מאכלים עשירים בפחמימות עם קינמון יגרום לעלייה איטית יותר של הסוכר בדם. קינמון מאט את קצב פינוי המזון מהקיבה ומפחית את רמת הסוכר בדם לאחר ארוחה.
סכרת סוג 2 – קינמון עוזר לאנשים בעלי סכרת מסוג 2 על ידי שיפור יכולת התגובה לאינסולין.
נוגד חמצון – קינמון יעיל כתבלין נוגד חמצון ונמצא כי הוא יעיל יותר מזנגביל, אניס, אגוז מוסקט ווניל.
יכולת קוגניטיבית משופרת – הרחה של קינמון גורמת לפעילות קוגניטיבית משופרת.
מונע יצירת קרישי דם – פעמים רבות קשורות תכונותיו הרפואיות של הצמח לפעילות המרכיבים הכימיים שמצויים בו. אם כי פעמים רבות מתעצמת פעילות של רכיב מסוים (סינרגיזים) או מתמעטת בנוכחות של מרכיבים אחרים.
המרכיב העיקרי בשמן האתרי של תבלין הקינמון הוא Cinnamaldehyde הידוע כבעל השפעה על טסיות הדם
ומכאן מגיעה פעילותו הרפואית של הקינמון כנוגד צימות של טסיות הדם, כלומר מונע יצירת קרישי דם.
על פי רב משמש הקינמון בטיפול כחלק מפורמלה ולא כצמח בודד. ברפואה הסינית נחשב קינמון לצמח מחמם.
קונטרה אינדקציה / מתי אסור לשימוש
אנשים בעלי אלרגיה לקינמון.
לא מומלץ לשימוש בזמן הריון והנקה.
תופעות לוואי אפשריות
תגובה אלרגית של העור והריריות.
אינטראקציה עם תרופות אחרות איננה ידועה.
כיצד לבחור קינמון טרי:
ריח מתוק הוא עדות לטריות של תבלין הקינמון.
מידע נוסף
בקינמון הסיני יש כמות גבוהה של קומרין שהינו מרכיב היכול לגרום לנזק בכבד במידה וצורכים קינמון בכמות משמעותית ועל בסיס קבוע.
איפה אפשר לקנות קינמון ציילוני?
מאחר ופעמים רבות שואלים אותי גולשים “איפה קונים קינמון ציילון?” החלטתי להוסיף את המידע הבא לגביי רכישת קינמון ציילוני.
הקישורים הם לאתר iherb משום שיש לי ניסיון מאוד טוב איתו ופעמים רבות כאשר בדקתי והשוותי מוצרים שונים של תוספי תזונה שונים ראיתי שבiherb המחירים יכולים להיות נמוכים פי 2 ואפילו פי 3 ממה שמוכרים בארץ.
מקלות קינמון ציילוני אורגני אפשר לקנות בלחיצה על הקישור הזה והקישור הזה.
אבקת קינמון ציילוני אורגני אפשר לקנות בלחיצה על הקישור הזה והקישור הזה.
מי שרוכש מוזמן להשתמש בקוד הנחה vdp113 שיזכה אותו ב5$ זיכוי (את הקוד מכניסים בשלב התשלום).
מקורות
Herbal Medicine Expanded Commission E Monographs Blumenthal, Goldberg, Brinckmann American Bottanical Council 2000
www.whfoods.org
מידע נוסף על סוגי הקינמון השונים ועל כמות הקומרין בסוגי הקינמון השונים ניתן לקרוא בכתבה של יורם בן אבו על קינמון ציילוני וקומרין
בקישור לאתר של iHerb – יש תמונה של הקינמון הסיני, ולא של הציילוני.
הרי אם מקבלים את המקלות הסיניים מה זה שווה, באבקה אי אפשר לדעת הרי.
איך זה יכול להיות – יכול להיות שהאתר לא אמין??