צינכונה Cinchona – כינין quinine

מה זה כינין?
כינין הוא אלקלואיד המשכך כאב, נוגד דלקת ויעיל נגד אבעבועות שחורות, בעל טעם מריר.
מתן כינין היה הטיפול היעיל הראשון נגד מלריה.
הכינין משמש כיום גם לטיפול בהתכווצויות שרירים ליליות ודלקת פרקים.
עץ הצינכונה
מקור הכינין הוא מקליפת עץ מהסוג צינכונה שמכונה גם קליפה פוראינית.
הסוג צינכונה נמנה על משפחת הפואתיים.
בעבר השתמשו בקליפת גזע עץ הצינכונה כתרופה למחלת המלריה. קליפת הצינכונה נטחנה לאבקה אותה מהלו בנוזל כמו יין.

כינין ועץ הצינכונה – היסטוריה
המיסיונרים הספרדים אשר הגיעו לפרו, למדו את כוחות הריפוי של קליפת עץ הצינכונה מהמקומיים.
חשיבות הגילוי הייתה עצומה שהרי גם באירופה באותה העת היו ביצות רבות ומחלת המלריה הייתה נפוצה.Cinchona_calisaya_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-179
ב1650 לערך הכריז רופא אירופאי שקליפת עץ הצינכונה שווה יותר מכל הזהב והכסף שהספרדים השיגו מדרום אמריקה, ורופא איטלקי אמר כי גילוי קליפת הצינכונה חשובה לרפואה כגילוי אבק השרפה לאומנות המלחמה.
כינין שיחק גם תפקיד חשוב בהתיישבות האדם הלבן באפריקה, אשר הייתה ידועה עד אז כקבר של האדם הלבן.
הכינין, אפשר את התיישבותו של האדם הלבן באפריקה.
בשנת 1817 בודד הכינין וכך במאה התשע עשרה ובמאה העשרים הפיקו מקליפת עץ הצינכונה כמויות אדירות של אלקלואידים.
כינין סונטז לראשונה באופן מלא רק בשנת 1944 אך מבחינה כלכלית משתלם יותר גם כיום להפיקו ישירות מקליפת העץ.

כינין – המלצות רפואיות
בימינו הכינין אינו מומלץ לטיפול במחלת המלריה בשל תופעות הלוואי שלו.
במינונים שנדרשים לריפוי הכינין עלול לגרום לצינכוניזים – שורה של תופעות לוואי כבחילה, כאב ראש, צלצול באוזניים, איבוד השמיעה וטשטוש הראיה, ובמקרים נדירים אף למוות בשל בצקת בריאות.
צינכוניזם נדיר הרבה יותר כאשר כינין ניתן דרך הפה ולא דרך הוריד. אך לקיחה דרך הפה איננה נסבלת וגורמת להקאה.
במינון גבוהה כינין גורם להפלה, כינין נחשב גם לחומר טרטוגני, כלומר גורם לעיוותים בעובר.

כינין ופרזיט המלריה
כינין מצטבר בגוף הפרזיט Plasmodium falciparum לא באופן פאסיבי אלא כפי הנראה על ידי מערכת הובלה.
אצל הפרזיטים העמידים לתרופה נראה שמערכת הובלה זו אינה מפותחת.
אופן פעולת הכינין אינו ידוע, הוצע שכינין פועל כמרכיב chloroquine (מכיון שמתחרה עם מרכיב זה על קשירה למרכיב ההם המצוי בגוף הפרזיט כתוצאה מניצול ההמוגלובין של האדם המארח) קשירה זו להם מפריעה לסילוק חומר רעל ההם מגופו של פרזיט המלריה ובכך גורם למותו.

מידע נוסף
כינין מהווה מרכיב טעם במי טוניק, בוורמוט, ובשוופס. על פי המסורת הטעם המריר של הכינין הוביל את הקולינאליסטים האנגלים בהודו לערבב אותו עם ג’ין וכך נוצר הקוקטייל המפורסם ג’ין וטוניק.
בשל תכונת הפלורסנטיות שלו (כינין מחזיר אור U.V ) משמש בענף הפוטוכימיה (חקר תגובות כימיות בהשפעת האור) כסטנדרט פלורסנטי.
הכינין מוסף פעמים רבות לסמים כקוקאין, לשם הגדלת רווחים.

מקורות
Sanchez CP, Stein WD, Lanzer M
Dissecting the components of quinine accumulation in
Plasmodium falciparum
Mol Microbiol.2008 Mar;67(5):1081-93

תמונה

By Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255519