בהרצאות אותם אני מעבירה שואלים אותי פעמים רבות כיצד הכי נכון לצרוך את הכורכום כך שיהיה הכי זמין וגם הכי יעיל מבחינה רפואית.
הזמינות של הכורכום היא אכן מאד נמוכה ולמעשה רק חלק קטן ממנו נספג אל הדם ומגיע אל רקמות הגוף השונות. בנוסף בישול מוריד את כמות המרכיב הפעיל בכורכום במידה גבוהה.
מצד שני, חימום של כורכום כמו בישול ביתי גורם לכך שנגזרות של הכורכומין החומר הפעיל יווצרו ונמצא שהעיקרי בהם deketene curcumin יעיל יותר נגד תאי סרטן מלנומה מכורכומין עצמו.
ערבוב התבשיל בשמן מעלה גם הוא את הזמינות של הכורכומין
אז מה נעשה כדי להעלות את הזמינות של הכורכום ובכלל איך הכי כדאי לצרוך את הכורכום?
1. יש להשתמש בכמות גדולה של כורכום בבישול מכיון שחלק ממנו אובד בתהליך הבישול.
2. יש להוסיף מעט פלפל שחור/לבן במקביל לכורכום. הפיפרין המרכיב הפעיל בפלפל השחור/לבן ייעלה את זמינות הכורכומין- המרכיב הפעיל בכורכום, באופן משמעותי וכן יגדיל את הזמן בו הוא שוהה ברקמות הגוף. הרבה כורכום ומעט פלפל שחור יעשו את העבודה בצורה נפלאה.
3. להוסיף את הכורכום לקראת סוף הבישול.
4. להוסיף לתבשיל שמן (מה שממילא עושים כמעט בכל תבשיל)
5. הוספת תמרינדי תגרום לאבדן נמוך יותר של כורכום מהתבשיל!
6. אם יש שנהנים מאכילה של כורכום ללא בישול, ניתן להוסיף אותו לסלט או למזון אחר אבל לא לשכוח להוסיף שמן וכמובן פלפל שחור.
רוצה לשמע עוד על הכורכום כמו כיצד יעזור הכורכום לשמירה על תאי העצב במוח? לאילו מחלות הוא עוזר? כיצד הוא פועל בגוף? מה הקשר בינו לאספירין וכיצד הגיע כורכום לקרטיבים שלנו?
כל הסיפורים בהרצאה מרתקת על תבלינים ובריאות האדם
לימור אלמוג ביולוגית M.Sc הרצאות בריאות וסיורי טבע
טלפון: 050-9007472 almoglimor@gmail.com
מקורות לכתבה:
Dahmke, I. N., Boettcher, S. P., Groh, M., & Mahlknecht, U. (2014). Cooking enhances curcumin anti-cancerogenic activity through pyrolytic formation of “deketene curcumin”. Food chemistry, 151, 514-519.
Anand, P., Kunnumakkara, A. B., Newman, R. A., & Aggarwal, B. B. (2007). Bioavailability of curcumin: problems and promises. Molecular pharmaceutics,4(6), 807-818.Indian J Med Res. 2010 May;131:682-91.
Suresh, D., & Srinivasan, K. (2010). Tissue distribution & elimination of capsaicin, piperine & curcumin following oral intake in rats. Indian Journal of Medical Research, 131(5).
Suresh, D., Manjunatha, H., & Srinivasan, K. (2007). Effect of heat processing of spices on the concentrations of their bioactive principles: Turmeric (Curcuma longa), red pepper (Capsicum annuum) and black pepper (Piper nigrum) Journal of food composition and analysis, 20(3), 346-351.
Maheshwari, M. (2010). Comparative bioavailability of curcumin, turmeric and Biocurcumax™ in traditional vehicles using non-everted rat intestinal sac model.Journal of Functional Foods, 2(1), 60-65.
קרדיט תמונות:
By Simon A. Eugster – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31748137
By Sanjay Acharya – en-wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1880871